Žijeme s teddy králíčky
Coffea arabica (Kávovník)
Popis rostliny:
Kávovník je remontantní stálezelený strom nebo keř. Větve jsou tuhé, mladé rostou vzpřímeně, starší pak vodorovně až splývavě a jsou hustě olistěné. Listy jsou neopadavé, sytě tmavě zelené, kožovité, oválné až podlouhle vejčité, zašpičatělé a na okrajích zvlněné, s krátkým řapíkem. Květy jsou bílé, vonné, bohatě zozeseté po celé délce větví. Vyrůstají v paždí listů na starších větvích. Jsou samosprašné. Plody jsou dvousemenné peckovice.
Zemina:
Zemina musí být kyprá, provdušněná, s dostatkem humusu, bez vápníku, kyselá, ideální pH 4,2 - 5,1 Čím je půda bohatší na živiny, tím menší je hloubka, do které kořeny pronikají. Kávovníku musíme dodávat pravidelně všechny živiny. Dusík a ve zvýšeném množství draslík a fosfor. Fosfor je potřebný při kvetení a vývoji plodů. V menším množství přidáváme hořčík, železo a bór. Při nedostatku vápníku odumírají konečky kořínků. Přihnojujeme 1 x za 14 dní. Kávovník pravidelně přesazujeme, protože pokud kořeny zaplní celý prostor květináče, rostlina nemá potřebné živiny. Při nedostatku živin dochází k žloutnutí a hnědnutí listů a jejich opadu.
Pěstování:
Ačkoli se na webech nabízejících mladé rostlinky kávovníků můžete dočíst, že pěstování kávovníků je nenáročné, není to přesné! Kávovník potřebuje naprosto specifické podmínky a pokud nejsou v naprosté rovnováze světlo, teplo, zálivka a výživa, živoří. A z vlastní zkušenosti vím, že stačí rostlinu posunout o metr a místo bující, kvetoucí a plodící rostlinky máte rostlinu, která skomírá.
Umístění: Kávovník má rád rozptýlené světlo, nesmí být na přímém slunci. Kávovník NELETNÍME, špatně snáší jakékoli výkyvy.
Teplota: V létě vyšší nad 22°C, v zimě nejméně 13°C. Optimální letní teplota by měla být 22-25°C, s maximální hranicí do 30°C. Kávovník je velmi citlivý na podchlazení, mráz nesnáší vůbec.
Závlaha: V mládí jsou kořeny citlivé na přemokření, je zde riziko hniloby. Rozvoji kořenového systému pomůžeme mírnou závlahou, která nutí kořeny tahat se za vodou. Pravidelná a silnější závlaha je nutná hlavně k vyvolání kvetení a tvorby plodů. Kávovník je velmi citlivý na přeschnutí, často začnou opadávat listy a na větvích se objeví holiny, které se mnohdy už neolistí. Listy ale mohou žloutnout a opadávat také přemokřením. Nevhodné je zalévání podmokem do misky, protože spodní vrstvy jsou dlouhodobě mřemokřelé. Jak při přeschnutí, tak při přemokření dochází k úhynu kořenů a časem i celé rostliny. Nejlepší způsob závlahy je tento: Rostlinu důkladně zalejeme, až voda steče do podmisky. Co rostlina za hodinu nevypije, z misky odstraníme. Kávovník má rád rosení listů (někdy takto přihnojuji železem).
Řez:
Zaštipujeme dlouhé větve, aby se koruna zahustila, vyřežeme mezipatra a uříznutím vrcholu regulujeme výšku. Kávovník musí mít dostatek dlouhých a plodných větví, stejně důležité je i množství listů, které regulují zastínění.
Rozmnožování:
Kávovník se velmi snadno množí semeny, ale semena rychle ztrácejí na klíčivosti. Čerstvá semena do osmi týdnů mají klíčivost cca 94%, po půl roce je klíčivost už jen 20%.
Měla jsem kávovník starý cca 17 let. Byl umístěný cca 2,5 metru od jižního okna. Nádherně rostl, kvetl, plodil. Jenže do této rostlinné idylky přišlo stěhování. Byl prosinec a mrzlo. Byť byl kávovník na mrazu cca 30 vteřin, než jsme ho přenesli, zmrzl. Živý zůstal pouze kmínek, který sice obrazil, ale stromečku se nedařilo. Živořil cca rok a pak boj o přežití prohrál.
Koupili jsme nyní mladou rostlinku (foceno 17.6.2012). Zatím se snažím najít takové umístění, které by kávovníku přesně vyhovovalo. Snad se mi to povede.